lördag 7 augusti 2010

Recension: Predators

Här kommer ännu en snabb och inte alltför genomtänkt recension. Denna gång av Predators, som både jag och Sebastian såg ikväll.

Regi: Nimrod Antal
Manus: Alex Litvak, Michael Finch

Skådespelare: Adrien Brody, Alex braga, Danny Trejo, Lawrence Fischbourne, Topher Grace mfl

Handling: En grupp främlingar blir strandsatta på en främmande planet där de blir jagade av en alienras känd som Predators.

Det som var bra: Till att börja med kan vi konstatera att det här var en väldigt rolig och underhållande film. Man fick det man väntade sig. Skön b-action.
Regin är det som är bäst genomfört i filmen, Nimrod Antal är en väldigt lovande actionregissör. Han vet hur man ramar in och filmar en actionscen(för det mesta). De allra flesta actionscenerna är väl genomförda och relativt välfilmade. Det är aldrig svårt att hålla reda på vad som händer. Kameraarbetet och klippningen går aldrig över i Michael Bay-territorium.
Effekterna är väl inte riktigt top notch, men väldigt imponerande om man ser till den relativt låga budgeten på $38 milj. Det har vi nog Rodriguez att tacka för, han vet hur man får ut så mycket som möjligt ur varje dollar och lyckas alltid hålla ner kostaderna på sina filmer.
Något som faktiskt lyckas överraska är castingen. Adrien Brody kändes förvånansvärt trovärdig som actionhjälte/badass. Brody inklusive resten av casten gör det mesta av det lilla de har att arbeta med. Det är inga Oscars-värdiga prestationer man får se, men de lyckas få sina respektive roller att vara underhållande iaf.

Det som var dåligt: Manuset är den största boven i detta drama. Pga det mindre starka manuset faller större delen av akt 1 ganska platt. I akt 1 är det meningen att allt ska vara ett mysterium, var de hamnat och vilka de har att göra med. Publiken däremot vet redan vad som väntar, eftersom alla är familjära med Predator-filmerna. Så akt 1 lyckas tyvärr inte leverera som man kunde hoppats. Manuset är så otroligt förutsägbart att ingenting riktigt lyckas bli spännande, man känner aldrig något riktigt hot. Även dialogerna är skrattretande dåliga, skådespelarna får aldrig mycket att arbeta med.
En eller två actionscener blir totalt bortkastade pga dålig klippning och sättet de valde att filma. Vilket är synd, då speciellt en av scenerna i fråga hade stort potential att bli en riktigt stark actionscen. Det är en [SPOILER(typ)] svärdfightscen som faller platt pga, som nämnt, klippningen och sättet att filma. Men även pga manuset, någon riktig anledning till varför fighten ens äger rum ges aldrig.[/SPOILER]
Tredje akten drar lite för långt..


Slutsats: Predators är en film som hade potential att bli mycket mer än vad den var. Fast den levererar ändå som en väldigt underhållande actionfilm, nästan ingen tråkig stund går att finna.
Vill du stänga av hjärnan i ett par timmar har du hittat rätt film.

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar